Eetlust stimuleren bij ouderen met dementie

Veel mensen met dementie krijgen problemen met genoeg eten. Een gezond en gevarieerd dieet versterkt de gezondheid en kwaliteit van leven. Wanneer iemand structureel te weinig eet, is er een risico op ondervoeding. Hoe zorgt u ervoor dat ouderen met dementie genoeg eten? Met onderstaande eenvoudige tips kunt u al veel bereiken.

 

Aan het eten herinneren

 • Vergeet de persoon in kwestie met regelmaat om te eten? Bel hem/haar dan vlak voor etenstijd op. Of hang in de keuken een briefje op met stapsgewijze instructies voor het bereiden van een maaltijd.
 • Regelmaat en ritme kan houvast bieden. De maaltijden kunt u op een vaste tijd, volgens een vaste dagindeling, gebruiken. Drie hoofdmaaltijden op één dag en drie keer iets tussendoor, zoals een vlaflip, kwarktoetje of slaatje.
 • Zorg voor voldoende fruit en zet schaaltjes met bijvoorbeeld noten of stukjes kaas binnen handbereik, zodat de oudere de hele dag kan eten.
Contact maken met mensen met dementie
Eetlust stimuleren bij ouderen met dementie

Hulp bij het eten

 • Mensen met dementie kunnen problemen krijgen met het herkennen van bestek. U kunt hierbij helpen door een vork of lepel in de hand te doen en rustig naar de mond te leiden. Vaak eten ze dan automatisch zelf door.
 • Eetlust stimuleren gaat ook door iets eenvoudigs te eten te geven waarbij geen bestek nodig is, zoals soep uit een beker, of geef ze een sandwich in de hand.

De eetlust stimuleren

 • Zorg voor een gezellige maaltijd, op een aantrekkelijk gedekte tafel en eet zelf een hapje mee.
 • Neem de tijd voor het eten, vraag niet teveel. Vermijd achtergrondlawaai, dus zet radio en tv uit, zodat uw naaste zo min mogelijk wordt afgeleid.
 • Voorkom verwarring door niet teveel verschillende dingen op tafel te leggen. Zet één gang tegelijkertijd op tafel en leg het bestek dat nog niet nodig is, even opzij.
 • Zorg dat de persoon in kwestie het eten krijgt dat hij of zij graag lust. Het is belangrijk om te weten dat de smaak tijdens het dementieproces kan veranderen. Zo kan bij Alzheimer veel zin in zoetigheid ontstaan.
 • Extra vitaminen kunnen nuttig zijn, net als vloeibare voedingssupplementen (die meer smaak krijgen als u er vers fruit doorheen mengt). Vraag een diëtist om een voedingsadvies op maat.
 • Fris – zure producten bevorderen meestal de eetlust, zoals een glas vruchtensap, een stukje appel of tomaat. Ook een kopje bouillon of een aperitief (zoals een glaasje sherry, jenever of wijn) bevordert de eetlust. Gebruik deze producten één uur voor de maaltijd.
 • Heeft de oudere problemen met kauwen? Ga niet meteen pureren of malen, maar bezoek de tandarts om eventuele gebitsproblemen of een slecht passende gebitsprothese te ontdekken. Kauwen is immers belangrijk voor mensen met dementie.

Blijft de oudere toch afvallen?

Neem dan contact op met de huisarts of een diëtist, er kunnen namelijk ook andere onderliggende oorzaken voor zijn dan alleen de eetlust stimuleren. Daarbij is het belangrijk dat de huisarts goed op de hoogte is van de huidige gezondheid van de persoon met dementie.  Zorg ervoor dat u veel contact houdt met de oudere. Helaas zijn depressies ook een veelvoorkomend probleem bij oudere met, veelal beginnende, dementie. Er zijn voor zowel de oudere als de omgeving ontzettend veel veranderingen gaande, zaken waar u ineens rekening mee moet gaan houden en helaas betreft het een ziekte die op dit moment nog niet te genezen is. Door te blijven communiceren met de persoon met dementie kunt u hem/haar blijven stimuleren en goede, gezonde voeding is voor een persoon met dementie misschien nog wel extra belangrijk. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op via het formulier, of bel 088-018-0222.

Van hetzelfde maar net even iets anders

Lees een van onze andere berichten