Hoe maak ik contact met mensen met dementie?

 

Er zijn door de Academische Werkplaats Dementie een aantal basistips opgesteld die je helpen bij het contact maken met mensen met dementie. Kijk voor meer informatie op de website van het Van Kleef Instituut.

 

Het gaat om mensen:

Kijk altijd naar de persoon en niet naar de diagnose. Daarom spreken we altijd van ‘iemand met dementie’ en niet over ‘de dementerende’. Zorg dat u niet alleen rekening houdt met de ziekte maar juist ook iemands voorkeuren, gewoonten en behoeften en de manier waarop iemand benaderd wil worden.

 

Geef aan wie je bent:

Stel uzelf voor en vertel wat u zou kunnen betekenen. Ook als je die persoon al kent, kan het zijn dat hij/zij u even niet herkent.

 

Maak (fysiek) contact:

Het fysieke aspect en nabijheid is heel belangrijk in het contact. Sta daarom niet te ver weg als u tegen iemand met dementie praat. Zorg dat u oogcontact maakt en probeer vriendelijk te kijken. Ook al begrijpt iemand met dementie niet helemaal wat er gebeurt, dan ziet diegene in ieder geval een vriendelijk gezicht. Pak iemands hand als dat deze persoon dat goed vindt.

 

Stel geen vragen over recente zaken:

Mensen met dementie hebben vooral moeite met het kortetermijngeheugen. Probeer dan ook niet te vragen naar feiten van gisteren of gebeurtenissen van vandaag, dit kan erg confronterend zijn. Vraag bijvoorbeeld: “Hoe was uw dag?” of: “Heeft u een prettige dag gehad?” in plaats van “Wat heeft u gisteren allemaal gedaan?”.

 

Houd het simpel:

Het is belangrijk om iemand met dementie niet te overvragen. Vraag één ding tegelijk en pas uw tempo aan. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn en stel niet meerdere vragen in 1 zin. Probeer storende achtergrondgeluiden en andere prikkels zo veel mogelijk te vermijden. Te veel prikkels kunnen leiden tot overprikkeling.

 

Speel in op iemands reactie en bevestig gevoelens:

Benoem de gevoelens die u bij iemand met dementie ziet of hoort. “Ik zie dat u blij/bang bent”. Ontken of negeer de emoties niet, het mag er gewoon zijn. Mensen met dementie kunnen deze gevoelens soms sneller uiten (zij krijgen bijvoorbeeld snel tranen in de ogen of juist sneller een opgejaagd gevoel). Geef ruimte om gevoelens te tonen en probeer het niet te bagatelliseren.

 

Bedenk vooraf waarover het gesprek moet gaan:

Indien u een goed beeld hebt van de levensloop en de interesses van een persoon, is het vaak gemakkelijk om een goed onderwerp aan te snijden. Indien dit niet het geval is, is het veelal zinvol om vooraf aanknopingspunten te bedenken waarover je het gesprek kan aangaan.

 

Geef complimenten:

Dementie is een slopende ziekte hetgeen ook effect kan hebben op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Geef daarom veel complimenten. Iemand kan zo het gevoel hebben iets (nog) goed te kunnen waardoor zijn of haar eigenwaarde kan groeien. Corrigeer zo min mogelijk en probeer negatieve opmerkingen zo veel mogelijk te beperken.

 

Neem mensen met dementie serieus:

Ga serieus in op wat iemand zegt. Probeer erachter te komen wat hij/zij bedoelt door verder te vragen of de woorden of zinnen te herhalen. Het kan goed zijn dat een verhaal in zijn geheel niet logisch klinkt voor jou, maar dat er zeker wel een boodschap in het verhaal zit.

 

Toon oprechte interesse:

Het kan soms moeilijk zijn om belangstelling te tonen, bijvoorbeeld wanneer je een verhaal al heel vaak gehoord hebt. Toch is oprechte aandacht heel belangrijk. Vraag door naar hoe iemand die situatie beleefd heeft, wat hij of zij ervan vond. Zorg wel dat je betrokkenheid oprecht is.

 

Wilt u meer tips over contact maken met mensen met dementie?

Stuur de Dementiespecialist een berichtje, wij vertellen u graag alles over hoe om te gaan met dementie.

Neem contact met ons op

Dementie

Feiten & Cijfers

0%

van de mantelzorgers

voelt zich tamelijk tot zwaar belast
0

Mensen met dementie in 2040

Op basis van prognoses van Alzheimer Nederland verwachten we een verdubbeling van het aantal mensen met dementie in 20 jaar
0%

van alle vrouwen

krijgt dementie

De juiste begeleiding krijg je bij de Dementiespecialist

De specialisten op het gebied van dementie helpen u graag verder.

Kom in contact

Van hetzelfde maar net even iets anders

Lees een van onze andere berichten