De vier fasen van dementie

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat mensen nadat ze de indicatie dementie hebben gekregen gemiddeld nog ongeveer 8 jaar leven. We weten ook dat goede zorg niet alleen de kwaliteit van leven vergaand kan verbeteren maar ook de levensduur kan verlengen. Dementie verloopt per persoon en soort dementie verschillend. Maar in het algemeen kent dementie 4 fases. We geven per fase kort een paar kenmerken.

01

Voorstadium

U vergeet dagelijkse dingen, zoals tanden poetsen, hoe iets werkt of namen. Vaak voelt u dat er iets niet klopt, maar kunt u zich, zeker met behulp van uw partner of naasten, nog redelijk redden.

02

Beginstadium

U wordt steeds vaker vergeetachtig. Uw gedrag kan ook veranderen. In deze fase is het lastig om te bepalen of het ouderdomsklachten zijn of wellicht toch dementie. In deze fase beginnen vaak de problemen, nemen de sociale activiteiten af en wordt uw mantelzorger langzaam maar zeker steeds meer belast. Hoewel veel mantelzorgers in dit stadium nog geen hulp durven of willen vragen, kan dementiezorg aan huis vaak de oplossing bieden.

03

Middenstadium

U weet niet meer hoe normale handelingen als wassen of aankleden gaan. Of u vergeet te eten. Ook dingen onthouden van die dag is moeilijk. U zegt dingen dubbel, stelt dezelfde vragen of herhaalt handelingen. In deze fase is het voor uw omgeving duidelijk dat er sprake is van dementie en gaat het vooral om het vinden van een oplossing die voor iedereen werkt. De eigen vertrouwde omgeving biedt de veiligheid en structuur die zo belangrijk is. Vaak is in deze fase een intensieve vorm van dementiezorg noodzakelijk om zowel u als uw mantelzorger goed te kunnen ondersteunen.

Dementiespecialist
04

Eindstadium

Er is continu verzorging nodig. Het geheugen en spraakvermogen gaan nu snel achteruit en er treden er reflexen op zoals we die bij baby’s kennen. Bijvoorbeeld een grijp- of zuigreflex. Dierbaren worden niet meer herkend. In dit stadium is dementiezorg aan huis niet altijd meer toereikend.

Bespeurt u signalen van de fasen van dementie bij uzelf of naasten?

Wij hebben op basis van onze jarenlange ervaring de reis in kaart gebracht die een persoon met dementie doorloopt met verschillende instanties rekening houdend met de vier fasen van dementie.

Bekijk onze praktijkhulp

De juiste begeleiding krijgt u bij de Dementiespecialist

De specialisten op het gebied van dementie helpen u graag verder.

Kom in contact