Wat betekent dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziektes, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Daardoor kunnen dagelijkse handelingen zoals boodschappen doen, koken of aankleden niet meer als vanzelfsprekend worden gezien. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie, maar in totaal zijn er meer dan 50 soorten. Deze veelvoorkomende ziekte roept veel vragen op. Voor u maar ook voor uw omgeving.

Achteruitgang van de hersenen

Bij dementie raken de hersenen beschadigd. De neuronen (verbindingen tussen de hersencellen) kunnen niet meer goed met elkaar communiceren. De hersenen zijn cruciaal bij het coördineren van de dagelijkse handelingen. Maar bijvoorbeeld ook bij het vinden van de juiste woorden. Beetje bij beetje worden de problemen erger omdat de neuronen geleidelijk verloren gaan.

Wat betekent dementie, is dat gelijk aan wanneer iemand vergeetachtig wordt? Dit betekent niet meteen dat degene dementie heeft. Bij ouderen kan dit ook gaan om normale ouderdomsvergeetachtigheid. Blijf daarom alert en neem contact op met uw huisarts. Vermoedt de huisarts dat er sprake is van dementie, dan wordt u doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Dementiespecialist kan hulp en begeleiding bieden bij ieder stadium van dementie.

Symptomen herkennen

De eerste symptomen van dementie verschillen ontzettend per persoon en per vorm. Wij hebben een aantal van deze symptomen voor u onder elkaar gezet zodat u dementie sneller kunt herkennen. Lees hier meer over de verschillende signalen van dementie.

 

Wat betekent dementie voor mijn woonsituatie?

Een dementie diagnose betekent dat er veel zal gaan veranderen voor u en uw omgeving. Maar u kunt in de meeste gevallen nog lang thuis blijven wonen. In uw eigen vertrouwde omgeving waar u misschien al jaren samenwoont met uw partner. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees verder

Dementie

Feiten & Cijfers

0

Mensen zullen dementie hebben in 2040

Het aantal stijgt ontzettend snel. Het is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland.
0%

Van de mensen met dementie woont thuis

Het kan! Met behulp van naaste omgeving en zorgverleners kan iedereen thuis blijven wonen, in iedere fase van dementie.
0%

Van de mantelzorgers is zwaar belast

Dit is veel te veel. De Dementiespecialist zorgt en ontzorgt. Ook voor de mantelzorgers.

Gevolgen beperken

Dementie is een ontzettend ingewikkelde en ingrijpende ziekte. Helaas is men er wereldwijd nog niet in geslaagd om een geneesmiddel te ontwikkelen. Wel zijn er medicijnen beschikbaar die de gevolgen van de ziekte kunnen beperken. Bekijk het artikel op Alzheimer Nederland over de ontwikkelingen rondom medicatie.

Kans op dementie verkleinen

Er is helaas nog niet genoeg bekend over de oorzaken van dementie om het ontstaan tegen te gaan. Er wordt wel ontzettend veel onderzoek naar gedaan, want het belang is vanwege de vergrijzing groter dan ooit. Enkele manieren waarmee u de kans op dementie kunt verkleinen zijn: gevarieerd en gezond eten, niet te veel alcohol drinken, niet roken, regelmatig bewegen en zorgen voor een goede conditie in het algemeen.

Wat betekent dementie voor mij wanneer het in mijn familie voorkomt?

Wat veel mensen denken, is dat dementie erfelijk is. In uitzonderlijke gevallen kan dit het geval zijn maar over het algemeen is het niet erfelijk. De ziekte komt helaas ontzettend veel voor, één op de vijf mensen krijgt dementie.

(bron: alzheimer-nederland.nl)

De juiste begeleiding krijgt u bij de Dementiespecialist

De specialisten op het gebied van dementie helpen u graag verder.

Kom in contact