Dementiezorg bij u aan huis

Wij zijn er voor iedereen met een vorm van dementie. Wij kunnen u vanaf de eerste indicatie al de juiste zorg bieden.

Wat kan ik verwachten van de Dementiespecialist?

Wanneer u het aanmeldformulier invult, zal er contact met u worden opgenomen door een van onze verpleegkundigen. Deze persoon zal bij u langskomen op huisbezoek, om uw wensen en verwachtingen door te spreken. U bekijkt samen of u gebruik wilt maken een persoonsgebonden budget (PGB) en we helpen u vervolgens met de aanvraag daarvan, wanneer u daar behoefte aan heeft. Vervolgens gaat de afdeling cliëntmanagement aan de slag om de juiste zorgverleners voor u te vinden en een klein team samen te stellen van maximaal 4 zorgverleners. Samen met dit team plannen wij uw rooster in. Van een paar uur per week tot zelfs 24 uur per dag, net waar u behoefte aan heeft.

Onze werkwijze is er op gericht om u en uw naasten zoveel mogelijk te verzorgen en ontzorgen. Een dementie diagnose kan uw hele wereld veranderen, wij willen ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk uzelf kunt blijven in uw eigen vertrouwde omgeving.

Interesse in zorg?

Dementiezorgverleners

Wij leiden onze zorgverleners op met een speciale dementietraining. Zij moeten deze succesvol afronden om in aanmerking te komen om zorg bij de Dementiespecialist te kunnen verlenen. In deze training leren zij alles over de verschillende soorten dementie, hoe ze moeten omgaan met de verschillende fases en hoe ze mensen met dementie kunnen motiveren, stimuleren en verzorgen. Onze zorgverleners zijn allemaal deskundig op hun vakgebied en erg gemotiveerd om zorg te verlenen aan mensen met dementie.

Koffer der Herinneringen

Een unieke werkwijze

De koffer der herinneringen

Wij bieden niet alleen ondersteuning en gezelschap, wij gebruiken de inhoud van de koffer der herinneringen om u te prikkelen, te stimuleren en u terug te halen naar de tijd waar u de mooiste herinneringen aan heeft. De zorgverleners vullen de koffer aan met materialen waarvan zij weten dat het bij u past.

Dit zit er onder andere in de koffer

 

  • Herinneringen van vroeger (zoals foto’s uit de jaren 50, 60 en 70)
  • Oud-Hollands gezelschapsspel
  • Speelkaarten
  • Huidolie voor verzorgen handen/voeten
  • Boeken en foldermateriaal over omgaan met dementie voor u of uw mantelzorgers
  • Plantenzaadjes
  • Kleurboek en potloden
  • Levensboek wat u samen met de zorgverlener in kunt vullen

 

Daarnaast hebben onze zorgverleners de beschikking over digitale hulpmiddelen zoals:

  • Familienet. Met deze website kunnen u en uw naasten gemakkelijk en veilig foto’s, planningen en niet zorginhoudelijke zaken met elkaar delen. Zo bent u altijd op de hoogte van elkaar en hoe het gaat.
  • Dementie app. Deze app staat boordevol muziek- en videofragmenten uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Ideaal om herinneringen op te halen aan vroegere tijden.

Hulp en begeleiding bij ieder stadium

Bij de Dementiespecialist kunnen wij u van a tot z ondersteunen. Vanaf het moment dat u zich aan het oriënteren bent op zorg aan huis, tot aan een eventuele verhuizing naar een zorghuis. We kunnen bij u thuis langskomen om uw zorgwensen in kaart te brengen en ondersteunen u bij het aanvragen van een PGB (persoonsgebonden budget).

 

Hieronder schetsen wij de verschillende fases waar de meeste personen met dementie doorheen zullen gaan.

Fase 1

Ik begin dingen te vergeten

Het begon vrij onschuldig, maar ik begin nu de controle te verliezen. Ik wil het niet accepteren, ik probeer het te verbloemen, maar het voelt niet goed.

Hulp van: partner, kinderen en omgeving
Fase 2

Ik ga naar de huisarts

Mijn omgeving denkt dat ik hulp nodig heb. Ik ben het hier zelf niet altijd mee eens. Soms vind ik het juist wel een goed idee en accepteer ik dat hulp gewenst is, ook voor mijn omgeving. Ik voel me wel onzeker omdat ik het moeilijk vind om de regie uit handen te geven.

Hulp van: praktijkondersteuner, huisarts
Fase 3

Ik ga naar de geheugenpoli

Er wordt definitief vastgesteld dat ik dementie heb. Hoewel het niet onverwacht komt, vind ik de diagnose wel erg confronterend.

Hulp van: geriater, dementieconsulent
Fase 4

Ik krijg de indicatie dementie

Ik krijg een indicatie van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Er wordt zorg geregeld om mij te komen helpen. Ik ben vooral onzeker over de toekomst.

Vaak wordt gestart met ondersteuning vanuit de reguliere thuiszorg. Iedere keer verschillende zorgverleners die op diverse tijden bij mij langskomen. Daarom is dit juist een mooi moment om te starten met zorg van de Dementiespecialist. U kunt dan direct vertrouwd raken met uw dementiezorgverleners. Deze personen blijven u ook bijstaan wanneer u achteruit zou gaan.

Hulp van: zorgkantoor, casemanager, mantelzorgmakelaar, reguliere thuiszorg, dementiespecialist
Fase 5

Ik krijg dagelijks zorg

Er wordt steeds meer over mij en steeds minder met mij gesproken Indien de zorg via de reguliere thuiszorg gaat, kom ik er gaandeweg achter dat de zorg voor mij en mijn omgeving niet meer toereikend is.

In deze fase kunt u kiezen om uw zorg uit te breiden met hulp van de Dementiespecialist.

Hulp van: reguliere thuiszorg, dementiespecialist
Fase 6

Ik heb steeds meer moeite met de wereld om me heen

Ik krijg steeds meer hulp van bijvoorbeeld de Dementiespecialist en ga regelmatig naar de dagbesteding. Mijn partner of mantelzorger(s) ervaren steeds meer stress en hebben hun handen vol aan de zorg voor mij.

Dit kan een goed moment zijn om uw zorgmomenten verder uit te breiden naar langere blokken aaneengesloten of meerdere keren per dag.

Hulp van: dagbesteding, dementiespecialist,
Fase 7

Ik word overvallen door iets onverwachts

Er gebeurt iets waardoor de situatie voor mij of mijn omgeving nog moeilijker is geworden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw mantelzorger wegvalt of dat u uzelf of uw omgeving in gevaar hebt gebracht.

Met zorg vanuit de Dementiespecialist proberen we tijdig veranderingen in gedrag te signaleren en een crisis te voorkomen.

Hulp van: casemanager, dementiespecialist
Fase 8

Ik ga naar een zorghuis

De situatie thuis is helaas niet meer te houden. Ik verlaat mijn vertrouwde omgeving en ga naar een plek waar ik permanent liefdevolle zorg kan krijgen zoals bijvoorbeeld een zorghuis van Wonen bij de Familie.

Hulp van: dementiespecialist, zorghuis

In welke fase u ook zit, wij hebben altijd de juiste zorg. Voor vragen kunt u terecht bij de Dementiespecialist.

Kunt u hulp gebruiken bij het aanvragen van een PGB?

Bij een Wet Langdurige Zorg (WLZ) indicatie kunnen wij tot circa 35 uur per week zorg bieden. Deze zorg kan volledig vergoed worden binnen het persoonsgebonden budget (PGB). We kunnen echter ook met een paar uur per week starten, net wat past bij uw situatie.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van onze dementiezorgverlening en begeleiden u bij het aanvragen van een PGB. Wij kunnen u bij iedere stap van de aanvraag begeleiden en ondersteunen bij het invullen van de juiste formulieren. Ook kunnen we u voorbereiden op het gesprek met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Wij begrijpen dat wanneer u voor het eerst al deze termen hoort, het nogal verwarrend kan zijn. Wanneer u contact opneemt met de Dementiespecialist kunnen we u rustig alle verschillende stappen en mogelijkheden uitleggen. De Dementiespecialist ontzorgt u echt bij iedere stap in het proces.

Meer informatie over onze PGB-hulp

Kunt u hulp gebruiken? Wij bieden de juiste begeleiding.

De specialisten op het gebied van dementie helpen u graag verder.

Kom in contact