Hulp bij aanvragen van een PGB – Persoonsgebonden budget

Dementiezorg kan op diverse manieren worden geregeld en betaald. Wellicht krijgt u allerlei termen te horen die u niet direct wat zeggen zoals Wmo, Zvw of Wlz.

Onze vorm van dementiezorg valt onder de Wlz. U krijgt afhankelijk van de indicatie die u heeft 25 uur tot 35 uur zorg per week vergoed. Hiervoor heeft u een persoonsgebonden budget (PGB) nodig. Wij kunnen u ondersteunen bij de aanvraag hiervan. Hieronder ziet u hoe wij in 4 stappen samen met u het proces doorlopen.

 

 

Uw PGB eenvoudig geregeld in 4 stappen

Wij bieden u graag hulp bij aanvragen van een PGB. Met ondersteuning van de Dementiespecialist weet u zeker dat het goed wordt geregeld. Vanuit het persoonsgebonden budget kunt u vervolgens zelf beslissen welke soort zorg u van welke partij ontvangt. Zowel uzelf als uw omgeving kunnen op die manier ontzorgt worden. Het aanvragen van een PGB zonder hulp kan overweldigend zijn, u krijgt met veel verschillende partijen en formulieren te maken. Wij hebben gelukkig al veel mensen mogen helpen bij het succesvol aanvragen van een PGB en nemen u stap voor stap mee door het proces.

01

Uw zorgbehoefte vaststellen

Wanneer u contact met ons heeft opgenomen zal onze zorgcoördinator, een verpleegkundige, bij u thuis langskomen. Tijdens dit vrijblijvende bezoek wordt vastgesteld wat u zelf kunt doen en waar u wat hulp bij nodig heeft. Dit leggen wij vast in een document wat een zorgplan wordt genoemd. Dit zorgplan dienen wij voor u in bij het Centrum Indicatiestelling Zorg, het CIZ. Deze onafhankelijke organisatie beoordeelt wie in aanmerking komt voor zorg uit de Wet Langdurige Zorg. Op basis van het zorgplan zal deze organisatie vervolgens een indicatie vaststellen.

Hier helpen wij mee
Onze zorgcoördinator komt zo snel mogelijk op huisbezoek. Het zorgplan wat wij samen met u hebben opgesteld dienen wij vervolgens voor u in via ons digitale portaal. Hierdoor kunnen we een versnelde aanvraag doen bij het CIZ, waardoor u sneller een indicatie kunt krijgen.

02

Aanvragen PGB

Wanneer u de indicatie van het CIZ heeft ontvangen kunt u zelfstandig zorg inkopen door middel van een persoonsgebonden budget, een PGB. Hiervoor zal u een aanvraag PGB formulier en budgetplan in moeten vullen.

Hoe bieden wij hulp bij aanvragen van een PGB?
Wij kunnen de invulling van de aanvraag en het budgetplan samen met u doen. Dit kan zowel bij u thuis als op afstand. We kunnen al uw vragen beantwoorden en hebben al veel mensen mogen ondersteunen bij het aanvraag van hun PGB.

03

Bewuste keuzegesprek

Op basis van uw PGB-aanvraag zult u door het zorgkantoor worden uitgenodigd voor het bewuste keuzegesprek. Deze afspraak dient om samen met u nogmaals door te spreken wat een keuze voor een PGB gaat betekenen, waarom u kiest voor een PGB en hoe u het budget gaat beheren. Tijdens deze afspraak licht u dit, eventueel samen met uw partner of een direct familielid, toe. Op basis van dit gesprek stelt het zorgkantoor vast of u in staat bent om een PGB te beheren.

Hier helpen wij mee
We helpen u bij de voorbereiding van het gesprek. Wij nemen stap voor stap door welke vragen u kunt verwachten en hoe u deze het beste kunt beantwoorden. Het daadwerkelijk bewuste keuzegesprek heeft u met een medewerker van het zorgkantoor en eventueel uw naasten en/of vertegenwoordiger, hier kunnen wij helaas niet bij aanwezig zijn. Na deze goede voorbereiding volgt vrijwel altijd een toekenning van het PGB.

04

Ondertekenen en opsturen van de zorgovereenkomst

U ontvangt de toekenningsbeschikking van het zorgkantoor. Deze brief is de bevestiging dat u een PGB toegekend krijgt. Wanneer u deze brief heeft ontvangen neemt u contact met ons op, zodat wij voor u de zorgovereenkomst kunnen opstellen. Deze kunt u vervolgens opsturen naar het zorgkantoor. Zij sturen het ter beoordeling naar de SVB (Sociale VerzekeringsBank). Deze partij zorgt voor de betalingen vanuit uw PGB.

Zo bieden we u hulp bij aanvragen van een PGB
Wij stellen de overeenkomst op en zorgen dat uw zorg volledig wordt geregeld.

05

U ontvangt zorg van de Dementiespecialist

Als u deze stappen hebt doorlopen kunnen onze zorgverleners voor u aan de slag. Op basis van de gemaakte afspraken komen ze tot 35 uur per week thuis bij u langs om voor u te zorgen en u te ontzorgen. Ons team van maximaal 4 vaste zorgverleners staat voor u klaar. Wij doen er alles aan om er zo goed mogelijk voor u te zijn. En worden echt onderdeel  van uw leven en dat van uw familie. Zo kunt u zo lang mogelijk uzelf blijven in uw eigen vertrouwde omgeving.

Kunt u hulp gebruiken bij het aanvragen van een PGB?

De specialisten op het gebied van dementie helpen u graag verder.

Kom in contact